Zioła wchodzące w skład herbaty mają działanie żółciopędne i chroniące wątrobę. Sprzyjają regeneracji potencjału energetycznego, dostarczają organizmowi korzystne substancje.
ZASTOSOWANIE:
1 filtr-saszetkę ziołowej herbaty zalej 1 szklanką wrzątku, zaparzać przez 5-10 minut.
Składniki aktywne
Kocanki włoskie
Kwiaty kocanki włoskiej wzmagają wydzielanie żółci.
Melisa
Zmielone liście melisy lekarskiej to źródło witamin A i C, kwasów organicznych i olejków eterycznych, które odżywiają skórę i poprawiają procesy wymiany w komórkach. Wygładza i zmiękcza skórę.
Kminek
Owoce kminku zwiększają apetyt, polepszają funkcjonowanie gruczołów przewodu pokarmowego.
Rdest
Ekstrakt z korzenia rdestu działa przeciwko mikrobom.
Dziurawiec
Ziele dziurawca zawiera kwas askorbinowy i nikotynowy, substancje garbnikowe, smoliste i goryczkowe, olejki eteryczne, fitonicydy. Ma wszechstronnie wzmacniające działanie na organizm. Łagodzi napięcia nerwowe.
Ostropest plamisty
Owoc ostropestu plamistego zawiera mnóstwo składników bioaktywnych, z których najważniejszym (z punktu widzenia zdrowia wątroby) jest sylimarina. Ten flawonid chroni komórki przed rozpadem, wzmacnia ścianki komórkowe i sprzyja regeneracji uszkodzonych tkanek wątroby.
Kukurydza zwyczajna
Kukurydza zawiera olejki eteryczne i olejki, sitosterol, witaminy B1, B2, E, C i K, saponiny i inne składniki, które korzystnie wpływają na kondycję woreczka żółciowego. Zmniejszają kleistość żółci, ułatwiają jej usuwanie, obniżają zawartość cholesterolu we krwi.
Kocanki włoskie
Kwiaty kocanki włoskiej wzmagają wydzielanie żółci.